Gräsrotsrörelsen Skjutsgruppen uppryckt av Facebook

På några dagar har en av Sveriges största gräsrotsrörelser, Skjutsgruppen, blivit uppryckt av Facebook, deras primära plattform (Läs mer om det här och här). Skjutsgruppen startades för att underlätta samåkning har snabbt vuxit och för många blivit sättet att resa och utan tvekan har Facebook och Twitter varit bidragande orsaker till varför Skjutsgruppen nått så stora framgångar. Samma Facebook som nu, utan att varna i förväg, ryckt upp Skjutsgruppens plattform med rötterna framför näsan på dem.

Orsakerna uppges vara att Samåkning.se för ett par år sedan registrerade varumärket Skjutsgruppen och att de nu fått Facebook att radera facebook-gruppen och facebook-sidan.

Orsakerna må vara rimliga men sättet man gör det på är orimligt. Hur ska Facebook med detta som exempel få andra rörelser att våga bygga sitt arbete på en facebook-grupp? Också sorgligt att se hur Facebook med sitt veto lättvindigt låter ett tomt varumärke utan innehåll väga tyngre än en rörelse med tusentals medlemmar. Plötsligt verkar det som att Facebook glömt sig själva och dem de består av – medlemmarna.

För övrigt är kanske detta början på slutet. Inte för Skjutsgruppen (alltså den med innehåll) utan för det Facebook vi lärt oss att älska, använda och med vilket vi delar våra liv.

5 tankar på “Gräsrotsrörelsen Skjutsgruppen uppryckt av Facebook

 1. Älska Facebook?

  Seriöst ingen med knowhow har kunnat älska Facebook de senaste två åren. Lite som att säga Myspace saknas eller att AOL hade den bästa webupplevelsen.

  Facebook är döende och det visar de 100.000 som hoppar av varje månad i USA.

  • På samma sätt som torget är svårt att älska men däremot mötena som sker där – tänker jag kring Facebook-kärleken. Det de nu gör är att även hindra de möten som skulle kunna ske..
   Det kan säkert vara så att Facebook är döende, men har du källa till siffran på 100.000 avhoppare per månad?

 2. Men sen å andra sidan så har ju FB använts flitigt t.ex. av myndigheterna vid översvämningarna i Australien i våras… Det var ju dock intensivt men kort så det kanske gillas bättre då. Jag tror inte heller på FB som mycket annat än ”personligt skvallerforum”…

  • Tror du att det finns andra plattformar som i längden skulle fungera bättre? Dvs, som inte blir skvallerforum utan konstruktiva och avslappnade möten? Kan man som plattform förhindra denna typ av utveckling?

 3. Pingback: Skjutsgruppen är tillbaka – och behöver skjuts | I rörelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s