Fem + ett nyttiga (och gratis!) program för din Mac

Jag får ofta frågan vilka program jag rekommenderar att man ska installera på sin Mac. Här är mina fem favoriter, som hjälper mig (och snart dig) att bli mer effektiv vid datorn. Det genomgående för dem är att de synkar via molnet till mobil och surfplatta, vilket gör att man kommer åt sitt data var man än befinner sig.

Alla är gratis att installera, några av dem har även en Premium-version med fler funktioner eller lagringsutrymme. (Av någon anledning finns programmen även för PC.)

Evernote

EvernoteHur gör du dina små minnesanteckningar och noteringar i dagsläget? Kanske på små lappar eller post-its? På händerna? I mail som du skickar till dig själv? Eller struntar du i att anteckna över huvud taget för att lita på ditt minne? Det är dags att gå över till Evernote.

Det är ett fantastiskt program för de små och korta anteckningarna i alla lägen. Snabbt och enkelt att installera. Bra kategorisering med mappar och taggar för att det ska vara enkelt att i efterhand söka i dina anteckningar. Funkar strålande på alla dina uppkopplade enheter. Börja med att registrera ett gratiskonto på Evernote.com, sen är du igång.

Dropbox

Dropbox LogoAv alla de program som jag använt de sista fem åren, är med säkerhet Dropbox det jag haft mest nytta, glädje och trygghet av. Kort sagt är Dropbox en mapp på din dator som synkar med molnet och därmed dina andra datorer (på t ex jobbet), mobilen och surfplattan. Filer som du vill och behöver komma åt var du än är ska ligga i din Dropbox. På köpet får du backup på filerna och får enkel möjlighet att dela filer och mappar med andra. Läs mer om funktionerna i mitt tidigare blogginlägg på ämnet.

Jag använder Dropbox varje dag. Snart gör du det också. Börja genom att ladda hem det här.

Wunderlist

WunderlistAtt göra-listor är ett enkelt sätt att få många saker gjorda i rätt ordning. Wunderlist håller ordning på dessa listor. Finns både som program att ladda ner till datorn och som plugin i webbläsaren. Enklast är att börja genom att registrera ett konto på Wunderlist.com och sedan ladda ner programmet till de enheter du vill använda.

Google Drive

Google DriveEgentligen är detta inget program då den främsta användningen sker i webbläsaren. Men jag använder Drive så mycket att jag måste ta med det här.

Drive är ett mycket kraftfullt alternativ till Office-paketet som gör att du direkt i webbläsaren kan skriva dokument (Word), kalkylark (Excel) och skapa presentationer (Powerpoint). Några oerhört viktiga fördelar med Drive jämfört med ett installerat Office-paket på din dator:

  • Alla dina dokument lagras och backupas i molnet.
  • Flera personer kan skriva i dokumenten samtidigt. (Du anar inte hur många timmar vi sparat i skolans grupparbeten tack vare detta!)
  • Du kommer åt dokumenten var du än är, även i mobil och surfplatta.
  • Det är gratis.

Om du har ett Gmail-konto är det bara att logga in med det. Annars är du någon minuts registrering från att vara igång.

Google Chrome

chrome logoGoogle Chrome är webbläsaren med kontoinloggning så att webbläsaren kan synka din webbhistorik, dina lösenord, etc, mellan dina datorer och mobila enheter. Det gör surfandet enklare och snabbare, framför allt på din mobil där du med Chrome sällan behöver skriva in hela webbadressen eller dina lösenord då det redan finns lagrat från din surfning på datorn. Ladda hem, logga in och gör Chrome till din primära webbläsare.

+ Alfred

Alfred iconJakob påpekade att jag missat att ha med Alfred på listan. Jakob och Alfred, jag är oerhört ledsen för det!

Alfred är ett litet men ack så trevligt program som snabbar upp ditt dagliga arbete avsevärt. Med ett kortkommando får du upp en sökruta genom vilken kommer du åt i princip vad som helst med en sökning. Till exempel öppnar sökningen ”gmail” din webbläsare och surfar in dig till Gmail. ”wiki meningen med livet” tar dig till Wikipedia-artikeln om meningen med livet. Och så vidare. Söker i datorn, på internet och utför enklare uppgifter i ett kick. Det är dags att lära känna Alfred.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s