Summering av läsningen 2012

Det skall erkännas att när jag för ett år sedan gav nyårslöftet att läsa en bok per månad under 2012, var det med lika delar entusiasm och rädsla. Skulle jag äntligen lära mig att regelbundet läsa böcker istället för bara dagstidningar och bloggar? Skulle jag behöva plåga mig igenom året eller skulle jag finna glädjen i läsningen?

Efter tretton böcker kan jag konstatera att jag fann glädjen, men att vägen dit bitvis var plågsam. Ett par månader fick avslutas med heldagsläsningar i soffan, men ju mer året gick, desto mer (så när som på) daglig rutin fick jag på läsningen. Mycket var förstås avhängt på bokvalet. Bokläsningen har dessutom gjort att jag dragit ner kraftigt på nyhetskonsumtionen – både vad gäller papper, webb och TV. Läs gärna The Black Swan för goda argument om varför vi bör konsumera mindre nyheter.

Böckerna jag läst under året:

 1. Good to great – Jim Collins (tipsad och lånad av PM)
 2. Steve Jobs – Walter Isaacson (gåva från Crossnet)
 3. En kortfattad historik över nästan allting – Bill Bryson (julklapp från mamma)
 4. Outliers – Malcolm Gladwell (tips från Peter Wolodarski)
 5. Matens pris – Malin Olofsson och Daniel Öhman
 6. The Black Swan – Nassim Nicholas Taleb (tips från J Båge)
 7. Ett hjärta större än världen – Magnus Malm (lånad av Elias)
 8. Start something that matters – Blake Mycoskie (tipsad och lånad av E Olesund)
 9. The tipping point – Malcolm Gladwell
 10. To kill a mockingbird – Harper Lee (lånad av Elisabet)
 11. Långsamhetens lov – Owe Wikström (tips av många, lånad ur pappas bokhylla)
 12. Vägvisare – Magnus Malm (tips av många, studentpresent från Magnus, Alex och Lasse)
 13. Google-koden – Andreas Ekström

Tack för alla tips och lån, oerhört värdefullt!

Nyårslöftet har varit ”the Tipping Point” för mina läsvanor och jag har för avsikt att fortsätta läsa åtminstone en bok per månad. Dock kommer jag inte att blogga vidare om min läsning, avser att hitta enklare och mer diskreta former för samtal om böcker. Just nu testar jag Goodreads (webb och app), vilket verkar ha slagit igenom stort internationellt men än så länge begränsat i Sverige. Appens gränssnitt är något av det sämre jag sett, men för att hitta nya böcker och nätverka om läsning verkar det vara något av ett paradis. Så registrera dig med ditt Facebook-konto på Goodreads idag så fortsätter vi samtalet där.

Gott nytt år och god fortsatt läsning.

Annons

4 tankar på “Summering av läsningen 2012

 1. Bra att du läser! Min utvärdering av mina tre års historia och religionsvetenskapstudier, men kurslitteratur som jag aldrig själv skulle ha valt eller ens funnit, är att i princip all läsning ger något. Det vidgar ens perspektiv och man får lyssna till en annan människa/andra tankar än sina egna. Nyttigt är ordet.
  Nu har jag en ledig dag kvar och funderar på om jag ska läsa färdigt NT Wright: ”Ännu bättre”, eller om jag ska börja på nån av julklapparna: Eric Metaxas biografi om Dietrich Bonhoeffer eller Stinissens bok om Anden: ”den nya vinet”.
  Ha de’ Och läs dagen på fredag när ”de aderton” ger sin sista replik :)

  / Thomas

  • Att all läsning ger något är säkert sant, åtminstone att allt jag tar in påverkar mig (och det gäller kanske inte bara läsning…). Har funderat ett tag på att läsa ”Ännu bättre”, kan den rekommenderas?

   Ska absolut läsa repliken på fredag! Uppskattar ert perspektiv och att ni framfört det, håller med er till fullo. Upplever dock att diskussionen som sedan uppkommit mest liknar storm i vattenglas. För oss som lever i vattenglaset kan det dock vara nyttigt! :)

 2. Jag har läst ”Ännu bättre” eller ”Surprised by hope” som den mer rättvisande heter på engelska. En bok som på ett bra sätt lyfter fram Gudsrikesperspektivet! ”Simply Jesus” av samma författare är också att rekommendera. En annan guldgruva är mp3 och video av samme man. Finnes här: http://ntwrightpage.com/

  • Jag fick ”Ännu bättre” i födelsedagspresent, så det kommer jag nog läsa inom kort. Hört mycket gott om den! Nu läser jag ”Det fredliga riket” av S Hauerwas, också riktigt bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s