Facebook like button räknar mer än bara likes

Sista veckan har jag reagerat över hur jag plötsligt fått mängder (med mina mått mätt) med likes på mina bloggposter. Från att ha snittat på ett par likes per inlägg fick jag plötsligt det tiodubbla. Skriver jag plötsligt mer relevant eller har Facebook gjort om sina algoritmer? Det visade sig vara det senare.

Facebook räknar nu inte längre bara de som klickat på en like button efter att ha läst en nyhetsartikel eller blogginlägg, utan inkluderar samtliga länkar på Facebook – publika som privata. Det som tidigare var en länk i positiv bemärkelse – dvs att jag aktivt gillar eller rekommenderar en länk till mina vänner på Facebook – har nu blivit en godtycklig siffra för hur mycket det snackas om länken på Facebook, vilket kan tyckas vara en rimlig utveckling. Om det nu hade slutat där.

Men efter lite testande tillsammans med PM och Anders insåg vi dessutom att antalet likes och kommentarer på postade länkar på Facebook inkluderas i räkneverket. Det innebär t ex att mitt inlägg om Blåsut fått extra likes för att vi i kommentarsflödet till länken på Facebook försökte komma överens om lunchrestaurang.

Någonstans på vägen förlorades relevansen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s