Steve Jobs väcker starka känslor (som om det vore en nyhet)

Steve JobsDen andra boken av de tolv som ingår i mitt nyårslöfte är biografin om Steve Jobs. Imorgon presenterar jag boken jag ska läsa i mars.

Vad jag kan minnas är detta den första biografin jag någonsin läst. Att Steve Jobs biografi är den första känns rimligt och värdigt då han är en av mina främsta förebilder. Men inte på alla områden.

Den Steve som framträder i boken är en mångfacetterad och färgstark person med en extrem personlighetsskala. Om jag själv får försöka mig på en beskrivning av oss människor skulle jag vilja rita upp en skala av mer eller mindre smarriga egenskaper – låt oss säga att skalan går från -100 (osmarrigt) till +100 (smarrigt). De flesta av oss har en mängd egenskaper som rör sig kring 0-punkten och kanske ett par extra smarriga (uppåt +50) och extra osmarriga (nedåt -50). Jag väljer att inte ge exempel på vilka egenskaper som hamnar var.

Steve Jobs hade en binär världsbild. I hans värld (eller snarare vänner och kollegors bild av hans värld) var människor antingen hjältar eller skitstövlar. Saker var antingen fullständigt värdelösa eller absolut perfekta. Min (högst personliga) bedömning efter att ha läst boken är att även hans personlighet var binär, där hans egenskaper antingen klassas som +100 eller -100. Han var hjälte och skitstövel på samma gång.

Många av hans egenskaper var fantastiska och unika, som till exempel hans förmåga att locka fram det allra bästa hos människor, se möjligheter, skapa fantastiska produkter och ge sig hän åt sin passion. Tillsammans med alla andra fantastiska personlighetsdrag (+100 på smarrighetsskalan) som framträder i boken förstår man varför han lämnade djupa spår i sammanhang, människor och företag.

I kontrast till detta möter vi en man som förnekar sin dotter, avskedar människor på de mest omänskliga sätt och saknar (eller väljer att inte bejaka) empati för andra. Högst osmarrigt.

Om det smarriga och osmarriga är olika sidor av samma mynt får Freud och hans lärjungar avgöra. Istället lämnas jag som läsare och Apple-fantast med beskrivningarna i hand och konstaterar med lättnad: Vad skönt att han också var mänsklig. Det ger hopp om att fler kommer kunna skapa fantastiska produkter.

Trots, eller kanske just på grund av, detta väcker boken om Steve Jobs mycket känslor hos mig som läsare. Som han alltid har gjort, oavsett om det handlar om hans extrema personlighet, banbrytande produkter eller fenomenala sätt att skapa PR.

Annons

2 tankar på “Steve Jobs väcker starka känslor (som om det vore en nyhet)

  1. Pingback: Bok #3: En kortfattad historik över nästan allting | I rörelse

  2. Pingback: Summering av läsningen 2012 | I rörelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s