Good to great – en bok om ledarskap som gör skillnad

Good to great Jag har ett nyårslöfte i år, eller snarare tolv. Jag ska lära mig att läsa böcker året runt, inte bara romaner i lugnet på stranden. Första boken: ”Good to great” av Jim Collins, utlånad av PM. Imorse läste jag klart sista kapitlet och här kommer den utlovade sammanfattningen. Imorgon presenterar jag boken jag ska läsa i februari. Håll till godo.

Först och främst: en fantastisk bok, på flera sätt. Försäljningssiffrorna för sig själva (några miljoner sålda exemplar). Ett annat tecken på bokens kvalitet är att den inspirerar. Inte minst för att det är verkliga (om än overkligt lyckade) företag och ledare han lyfter fram. Inga utopier, utan goda exempel på högst vanliga människor som utövar synnerligen gott ledarskap.

Boken baseras på Jim Collins och hans 20 kollegors forskning. Frågan de drivs av kan sammanfattas i: ”Hur kommer det sig att vissa företag går väldigt bra, medan andra går mindre bra – trots att de borde ha samma förutsättningar att lyckas?”. En kanske märkligt banal fråga, men den blir intressant när den får sina svar i de små – och ibland oväntade – detaljerna. Detaljer som skiljer företag åt och som får dramatiska konsekvenser.

De har efter noggrann sållning bland amerikanska noterade företag kommit fram till 11 företag som de anser vara särskilt lyckade (”great”). Deras arbete består därefter att se vad de har gemensamt – och ännu viktigare – vad som skiljer dem mot andra företag i samma branscher men som inte är lika lyckade. Vill du veta mer om urvalsprocessen så rekommenderar jag dig att läsa bokens bilagor som beskriver det mer noggrant.

Forskningens resultat kan sammanfattas i sex steg som företagsledare ska ta för att lyckas.

1. Level 5 leadership
Kortfattat: Utöva ödmjukt ledarskap, sträva efter att snarare vara arbetshäst än ”cirkushäst” (show horse). När det går bra ”tittar du ut genom fönstret” och ger äran åt andra. När det går sämre ser du sig i spegeln och tar själv på dig ansvaret.

2. First who … then what
Kortfattat: Sätt rätt personer i teamet, på rätt plats. Ställ frågan ”Vem?” före du tar beslut om vad – före strategi, vision, taktik, organisation och struktur, etc. När du tvekar – anställ inte, leta vidare istället. Sätt din bästa personal på de största möjligheterna, inte dina största problem. 

3. Confront the brutal facts
Kortfattat: Sök sanningen, även när den är brutal och obekväm. Skapa en arbetsmiljö där människor får komma till tals, även om det de säger ibland är obekvämt.

4. Hedgehog concept
Kortfattat: Igelkotts-konceptet (jag vet, det låter coolare på engelska!) går ut på att företagets kärnverksamhet ska vara vad du kan bli bäst i världen på, vad du är djupt passionerad över och samtidigt något du kan tjäna pengar på. Det handlar således lika mycket om att reda ut vad du inte kan bli bäst på, inte är passionerad över eller inte kan tjäna pengar på. Hitta vad som är nämnaren i din affärsmodell, dvs vad x är i formeln vinst per x. Exempel: vinst per kund, vinst per butik, vinst per medarbetare, etc.

5. Culture of discipline
Kortfattat: Goda resultat kommer genom kultur av disciplin. Fel personer på firman – dvs brist på kompetens och disciplin – kompenseras ofta med byråkratisk kultur. God disciplin och rätt personer på rätt plats minskar ditt behov av byråkrati. Det handlar lika mycket om vad du ska sluta göra som vad du ska göra. Gör en sluta-göra-lista.

6. Technology accelerators
Kortfattat: Lyckade företag är pionjärer när det kommer till att använda noggrant utvald teknik. Dock, teknik skapar inte momentum i företaget, snarare som accelerator av momentum. Därför, fokusera först på punkt 1-5, accelerera sedan med rätt teknik.

Jag hoppas att du nu både har blivit inspirerad till ett bättre ledarskap och att läsa boken. Nöj dig inte med mindre än att vara en god ledare och att göra ditt jobb så bra du bara kan.

11 tankar på “Good to great – en bok om ledarskap som gör skillnad

 1. Pingback: Bok #2: Steve Jobs | I rörelse

 2. Jag hoppas alltid att något nytt ska komma fram i ledarskapstänkandet. Men det blir samma saker som återkommer med lite nya ord och obetydligt fräscha vinklingar. Forskningsartiklar brukar avslutas med ord om att mer forskning behövs. Här behövs det verkligen – eller också finns inget mer att säga.

  • Hej Bertil! Så kan det säkert vara. Har du läst Good to great, vad tyckte du om den? Är du själv ledare/chef i något företag? Hur känner du att du utvecklas som ledare, var hittar du vägledning och inspiration?

 3. Har lett universitetsinstitutioner. Vägledning hittar jag utanför konsultverksamheten, i forskningen.
  Nu är även forskningen så kommersialiserad så att den ofta används för att gynna författarnas egna företag. Ett område i kris tycker jag.

  • Tråkigt att höra, men förstås viktigt. Samtidigt, när det kommer till ledarskap handlar kanske sanningen ofta om vad som fungerar i praktiken? Med andra ord, om det vi läser visar sig fungera för oss, måste det ju vara bra! Eller hur tänker du?

 4. Först måste vi fråga oss vilken kultur och vilka värderingar vi ska hylla i ett samhälle som teoretiskt vill vara mångkulturellt. Ska vi förorda hierarkier i samhället eller i företagen eller en mer demokratisk syn? Ledare framträder ofta naturligt. Det gäller att bromsa dem som kan anses vara olämpliga. Amerikansk forskning menar att ca 65% av ledartillsättningarna är misslyckanden bl.a. för att man tar en som man tycker framstår som ledartyp.

  • Mycket intressanta frågor! I Good to great visas flera exempel på goda ledare som lyckats bra, men som inte utövar den typiskt buffliga stilen där störst, bäst och vackrast är ledorden. Istället är många av de mest lyckade ledarna internrekryterade (läs: ”framträder ofta naturligt”), ödmjuka och arbetshästar snarare än ”show horses”.

   Vet du några goda exempel på svenska företagsledare med sunda värderingar och goda resultat?

 5. Pingback: Bok #10: Långsamhetens lov | I rörelse

 6. Pingback: Summering av läsningen 2012 | I rörelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s