Betala ditt surfande med Flattr

flattr logo

Med internets intåg i våra liv blev journalistik som tidigare varit exkluderbart och därmed möjligt att ta betalt för istället kollektiva varor. Fritt tillträde för alla och därmed svårt att rättvist ta ut avgifter från konsumenterna. Sedan dess har journalistiken finansierats av annonsering, vi konsumenter har åkt snålskjuts.

Konsekvensen riskerar i längden att bli, eller har redan blivit, det fria tillträdets tragedi. Eftersom få betalar för materialet blir det också begränsat utbudet då journalisten (läs: tidningarna) begränsar materialet online, gör nedskärningar och därmed gör en sämre produkt. Och även om jag skulle vara beredd att betala för produkten, skulle det i praktiken ändå inte göra någon skillnad eftersom ingen annan betalar. Om alla andra betalar vill jag också betala. Moment 22.

Idag är problemet dessutom att tidningar inte ens gjort en produkt som vi kan betala för – bortsett från märkligt plus-medlemskap och ipad-varianter mot betalning.

Här kommer Flattr in i bilden. Och breddar perspektivet. Konceptet är enkelt, en utveckling av de sociala nätverkens gilla-knappar.

Du läser ett blogginlägg. En krönika. En osignad artists demo på Soundcloud. Du gillar det du läser, egentligen helt gratis. Men du vill visa bloggaren, journalisten, tidningen, artisten att du uppskattar vad de gör. Du klickar på Facebook-gilla-knappen. Fint. Från nu klickar du också på Flattr-knappen, alldeles intill.

I slutet av månaden räknar Flattr ihop allt du ”flattrat” och fördelar en av dig bestämd månadsbudget till skaparna. Om du till exempel sätter in 50 kr/månad och du senaste månaden har flattrat 10 st får skaparna 5 kr var. Inte mycket. Men litet. En början.

Jag börjar idag. €2 per månad. Börja du med!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s