Varför jag inte tror på Google+

För någon vecka sedan presenterades Google Plus (Google+), Googles alternativ till Facebook. Sedan dess har konton börjat skapas, invites har skickats ut och i helgen fick jag min invite. Igår skapade jag kontot och har testat sedan dess.

Mycket i Google+ imponerar. Inte minst det enkla och begripliga gränssnittet, kanske just för att det påminner så mycket om Facebook. Det finns också mycket jag ännu inte begriper eller tycker är logiskt och färdigt – kanske både för att jag inte gett det tid men också för att det fortfarande är en beta och inte ska vara färdigt.

Men oavsett hur bra Google+ än är, kan jag inte släppa tvivlet på om det kommer lyckas. Att det är bra gjort råder inget tvivel om. Att många funktioner är väl genomförda och nytänkande är självklart. Men det är heller inte funktionerna som kommer bädda för framgången. Problemet med Google+ är det är ett Facebook.

Twitter är inget Facebook, det är något annat. Därför fungerar de tillsammans, sida vid sida. Att jag använder Twitter varje dag får mig inte att fundera över mitt behov av Facebook då de båda fyller helt olika funktioner. Twitter är därmed inte beroende av massflykt från Facebook för att kunna växa. Det är däremot Google+.

Ska Google+ kunna etablera sig måste en massflykt och massflytt äga rum – från Facebook till Google+ då jag inte ser någon anledning till både Facebook och Google+. Och ska något sådant ske behöver antingen Facebook göra bort sig eller Google+ skilja sig mer från förebilden Facebook.

Hos mig väcks ytterligare en fråga som så många ställt före mig: vill vi ge Google ännu mer inblick i mitt liv? Var drar vi gränsen? Kanske är det nu.

Annons

7 tankar på “Varför jag inte tror på Google+

  • Ok! Så du ser det möjligt att Facebook och Google+ kan nå framgångar sida vid sida? Jag tror säkert att Twitter kan hitta sköna vägar framåt med inspiration från G+, svårt att se de tydliga krockarna mellan Twitter och G+?

 1. Vad som skiljer Google+ från Facebook, och vad det har gemensamt med Twitter – du kan följa och interagera med vem som helst, du behöver inte vara vän. Det bästa från Twitter OCH från Facebook i ett liksom.

  • Mm, det är ju schyst! Men tror du att det kan bidra till en massflytt från Facebook till Google+? Eller ser du att Google+ och Facebook kan leva och frodas jämte varandra?

   • Jag tror att de flesta som precis vant sig vid Facebook kommer att stanna där, men jag ser absolut potentialen och tror att Google+ kan ta folk både från FB och Twitter, men att de kommer att leva sida vid sida ett tag till…

 2. Ytterligare ett argument för att Google kan ta folk från Facebook: många har tröttnat på FB och är vän med en massa folk som man inte vill ha särkilt mycket kontakt med. Kretsarna på Google löser det. Google erbjuder så många möjligheter som inte Facebook gör ännu. Frågan är väl vad Facebook kommer med härnäst samt hur snabbt Google hinner med att utveckla +.

  • Du har nog helt rätt i att Fb har problem med att vänkretsarna är för stora och okategoriserade. Där hoppas jag att Google+ lyckas sätta press på Facebook som tvingas utveckla i rätt riktning. Men jag är ändå tveksam till den stora flykten från Facebook så som läget är nu. Den som lever får se!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s