Dropbox for dummies

Dropbox

Klicka här för att ladda ner Dropbox direkt.

Det finns webbtjänster som man undrar varför de inte följer med förinstallerade med varje dator som säljs. Tjänster som är gratis, enkla att komma igång med och som fyller befintliga behov hos majoriteten av dagens datoranvändare. Dropbox är en sådan tjänst.

Dropbox har funnits tillgänglig i lite mer än två år och har sedan dess vuxit lavinartat med miljontals av användare, så många av ni som läser detta har redan koll på tjänsten. För er som fortfarande inte hört talas om, kommit igång med tjänsten eller fattat grejen följer här en kort introduktion som jag hoppas resulterar i att ni börjar använda Dropbox.

Först en kort film där Dropbox presenterar tjänsten:

Kortfattat om tjänsten

 1. Med Dropbox får du en mapp på din dator som synkroniseras till www.dropbox.com, så att allt som du lägger in i Dropbox-mappen på din dator också finns att komma åt på www.dropbox.com.
 2. Om du installerar Dropbox på flera datorer synkroniseras det du lägger i din Dropbox-mapp på din ena dator över till de andra datorerna per automatik. Du får alltså en mapp som ser likadan ut på samtliga datorer med samma Dropbox-konto.
 3. Dropbox fungerar på både Mac, PC och Linux. Samma konto kan användas till flera olika typer av datorer. Som exempel är min Dropbox installerad på både PC:n på jobbet och vår iMac hemma.
 4. Med en iPhone eller annan smart mobil kan du även se dina filer via mobiltelefonen.
 5. Dropbox är gratis med 2 GB lagringsutrymme per konto. För större lagringsutrymme kan man betala från $9.90 per månad.


Dela med dig av foton

Dela BildmappI Dropbox-mappen finns en mapp som heter ”Photos”. Genom att lägga en mapp med bilder i denna mapp skapas ett bildgalleri på www.dropbox.com. När bildmappen du vill presentera har lagts i mappen ”Photos” kan du högerklicka på mappen och välja ”Dropbox” > ”Copy Public Gallery Link”. Genom att sedan kopiera in denna länk på t ex Facebook delar du enkelt med dig av bilderna i ett snyggt galleri. Se ett exempel här.


Dela med dig av filer

Dela en filIstället för att maila runt filer som vänner eller medarbetare ska komma åt är det ibland enklare att bara dela med sig av en länk. Det underlättar om filen är stor eller om man löpande behöver uppdatera filen. För detta ändamål finns en mapp i Dropbox som kallas ”Public”. I denna mapp placerar du filen du vill dela med dig av. Högerklicka på filen och välj ”Dropbox” > ”Copy Public Link” och klistra in länken i t ex ett mail.


Dela med dig av en mapp till andra med Dropbox

Dela mappOm du och en vän ska arbeta med samma filer, i t ex ett projekt, är funktionen ”Share This Folder” användbar. Börja med att skapa en ny mapp i din Dropbox. Högerklicka sedan på mappen och välj ”Dropbox” > ”Share This Folder”. Då öppnas din webbläsare och du skickas till http://www.dropbox.com. Där fyller du i de e-postadresser de du vill som ska ha tillgång till mappen använder. Om så önskas kan du skriva ett meddelande till mottagarna. Resultatet blir att de i sina Dropbox-mappar får en mapp som synkas med den mapp som du just delat med dig av. Om du lägger in en fil i mappen hos dig, synkroniseras de per automatik till deras Dropbox-mappar. Om du ändrar en befintlig fil i mappen ändras den även hos de andra som har tillgång till filen.


Få en fil skickad till din Dropbox

AirdropperMed tillägget Airdropper kan du på ett enkelt sätt skicka ett mail till en vän som du vill få filer av, t ex stora bilder. Mottagaren får i mailet från dig en länk som de klickar på, väljer via länken vilka filer som ska skickas och woops så hamnar filerna i din Dropbox.

Jag hoppas nu att du är övertygad om att installera Dropbox, om du förstås inte redan gjort det! Har du egna tips på hur man kan använda tjänsten, skriv gärna i kommentarerna eller skicka mig ett mail.

Ladda ner Dropbox här och nu!

79 tankar på “Dropbox for dummies

 1. Dropbox e fantastiskt. Har uppgraderat utrymmet och kör droppen istället för hemkatalogen (nästan).
  Jag tacka för tipset gällande airdropper. Det måste jag kika in. Funkar det så är det ju riktigt kalas.

 2. hej, är rätt ny på detta med dropbox…jag skulle vilja veta hur jag loggar ut från programmet i min mobil? Anledingen är att jag vill hinna radera/sortera ut de bilder som ska laddas upp till datorn, som det är nu så börjar alla bilder skickas iväg, direkt som jag är i närheten av mitt wifi, och jag önskar ha mera kontroll över detta moment, ibland tar man bara massa tramsbilder som inte alls behöver sparas på datorn… tacksam för hjälp! :) -Matte

  • Hej Mathias! Om du använder iPhone så öppnar du Dropbox-appen, väljer Settings där du stänger av Camera Upload. På Android är jag osäker hur det funkar, men kan tänka mig att det fungerar på ett liknande sätt. Lycka till!

 3. Om jag fattar det rätt så kan man alltså INTE dela med sig av en mapp till andra? Till personer som inte har dropbox. Utan bara varje fil för sig?

  • Hej! Mappar kan inte göras publika, vad jag vet, utan endast filer. Vill du dela ut en mängd filer, gör dem till en zip-fil och gör den publik. Lycka till!

 4. Jag fattar helt enkelt inte hur jag får in bilderna i foldern som jag skapat??
  Jag kan skapa album när jag använder dropbox på datorn, men när jag går in på min ifhone så kan jag inte se dom….?
  Tacksam för hjälp med denna antagligen enkla grej..;)

  Maria

  • Hej Maria! Är inte riktigt säker på vad du menar… Om du vill att bilder du tar med mobilen ska laddas upp till Dropbox per automatik aktiverar du ”Camera Uploads” i mobilen. Om du vill se bilder som du lagt i en särskild Dropbox-mapp öppnar du Dropbox i mobilen och bläddrar dig fram till det aktuella mappen. Hoppas det var svar på din fråga. Lycka till!

 5. Hej! Min fru har Dropbox på iPad och dator. Jag har en egen dropbox på min iPad. Hur kan jag logga ut henne från datorn och logga in på min egen?

  • Hej Jenny och tack för frågan! Vad jag vet kan man endast ha en Dropbox-användare per inloggning du har på datorn. Så om ni har varsitt användarkonto på datorn ska det inte vara några problem!

 6. Hej! Jag har köpt en begagnad ASUS zenbook. Där i är den gamla användarens dropbox på något sätt inkopplad. Även fast programmet dropbox var borttaget så när jag laddade ned det och fyllde i mitt användernamn så kommer jag fortfarande in på den gamla ägarens.

  Hur gör jag för att få bort det?

  Mvh,

  Edward

 7. Hej, jag undrar samma sak som Jenny, jag har tagit över en ipad men fattar inte hur jag får in min dropbox istället för den förras, kan jag logga ut någonstans som jag inte hittar? Med Vänliga Hälsningarn Maria

 8. Pingback: Fem nyttiga (och gratis!) program för din Mac | I rörelse

 9. Jag har två datorer och i den nyare ser jag inte alla bilder som finns i min dropbox. Hur kommer det sig? Det som är bilder i gamla datorn är bara thumbnails i den nya… (Höll just på att svimma då jag trodde alla bilder var borta!)

  • Jag har liknande problem i Windows 7 miljö. Jag upptäckte att det hade med behörigheter att göra. det är två olika användare som försöker komma åt samma filer utan rätt behörighet, då blir dem tumbnails.

 10. Hej. jag undrar Hur bifogar jag en fil från min iPad (dropbox) om det behövs? Varje gång jag försöker kommer jag bara in på mitt fotoalbum på ipaden.
  Mvh

 11. Hej du verkar veta allt värt att veta om droppbox :) googlar hysteriskt och hittar inte svaret, men du har det säkert. Jag har grattis funktionen bara. Mina vänner skickar bilder till mig via droppbox, jag kopierar de jag vill behålla till min hårddisk. Nu är min Dropbox full så jag skulle vilja ta bort alla dessa filer som jag inte längre behöver men vill naturligtvis inte ta bort dom vrån mina vänners droppbox, hur gör jag det? Har ipad.
  Jätte tacksam om du kan hjälpa mig
  Maine

  • Enda lösningen jag kan komma på är att be dina vänner tömma mappen på bilder, alternativt ”gå ur” den delade mappen och be vännerna ladda upp nya bilder i en ny delad mapp. Hoppas du förstår hur jag menar, men grundregeln är att delade mappar slukar utrymme från alla som delar mappen.

 12. Hej,
  När jag delar en länk till en mapp med bilder så ligger bilderna i filnamnens bokstavsordning. Går det att sortera om på något sätt utan att behöva ändra alla filnamn?

 13. Hej! Vi använder dropboxen i vårt styrelsearbete och det är guld! dock så försvinner nästan alla filer minst 2 gånger i månaden:-( som tur är har jag lärt mig hur jag skall återställa filerna igen. Jag undrar vad raderingen kan bero på? kan det vara virusprogrammen i våra datorer? och sedan det viktigaste, hur kan jag göra för att slippa detta? det handlar om 1500 filer så det är mycket info som går förlorat om det skiter sig fullständigt någon gång. Tack för en bra sida!

 14. Hej,
  Jag har tidigare endast använt dropbox i min iphone. Nu har jag laddat ner det i datorn också. Mina bilder synkades automatiskt, himla smidigt :)
  Några frågor dock som jag hoppas du kan hjälpa mig med: Kan jag på något sätt kopiera bilderna från dropbox till min externa hårddisk, som en säkerhetskopia?
  I iphone finns ett val ”unlink iphone från dropbox” vad innebär det?
  Hoppas du kan hjälpa mig :)

  Tack på förhand
  /Sara

  • Hej! I din dator är det bara att kopiera hela mappen ”Camera Uploads” i Dropbox till din externa hårddisk. Att koppla från iPhone från Dropbox innebär troligtvis att din mobil inte längre kommer åt ditt Dropbox-konto (dvs logga ut för att logga in på annat dropbox-konto). Gott nytt år!

   • Har egentligen samma fråga som Sara, bara att när jag gör detta kommer inte min externa hårddisk upp som ett alternativ att kopiera till. Kommer bara upp möjlighet att kopiera till ”Camera uploads” eller drop box. Inte alltid lika praktiskt att först uppdatera till datorn och sen till hårddisken. Är det så jag måste göra? Har Mac.

 15. Hej, när jag fick dropbox för flera månader sedan installerade jag det på hemdatorn, jobbdatorn och min iPad, och lekte förstås, så att jag nu har petat över 700 bilder som ligger i Filer/camera uploads-mappen. Nu har jag tänkt börja använda Dropbox och undrar jag ifall jag tar bort dessa filer i dropbox, kommer jag då automatiskt ta bort dem från den dator där de ursprungligen laddades ifrån? Eller försvinner de bara från själva Dropboxen, vilket är vad jag är ute efter? undrar Lotta

  • När du raderar en fil i Dropbox raderas den från Dropbox på alla enheter. Om du också har filerna på andra ställen på dina datorer så påverkas inte de, utan endast de filer som ligger i Dropbox-mapparna.

 16. Hej Ludvig!
  Det verkar fritt för frågor gällande dropbox här! Vi använder dropbox på mitt jobb för att kunna arbeta i projektdokumenten samtidigt, men det fungerar ej fullt ut. Då jag gör ändringar i dokumenten eller mapparna ser min kollega inte dessa, och vise versa. Dock, ser jag en del av de mappar han lägger till i dp och han ser de mappar jag ”delar” aktivt med honom. Vad göra??
  Har provat att pausa synkningen för att sedan sätta igång den igen.
  Mvh
  Ulrika

  • Hej! Hänger inte riktigt med på problemet du beskriver. Det går inte redigera samma dokument samtidigt, det ställer till det för synkningen. Kontakta Dropbox direkt om detta! /Ludvig

 17. Hej! Kanske en dum fråga men hur är man säker på att ingen annan än en själv kommer åt en mapp?
  Insåg för några dagar sen att alla mina bilder från mobilen automatiskt har sparats på dropbox och dom vill jag ju inte att alla ska kunna se, finns det någon public/not public knapp jag har missat?

 18. Hej! Jag har ett dropbox-konto sedan jag gick i gymnasiet och som jag använt på min gamla dator. Nu när jag fick min nya dator registrerade jag ett nytt dropbox-konto att använda för mina universitetsstudier. kruxet är att jag dock råkade logga in med mitt gamla dropbox-konto på den nya datorn och nu hittar jag ingenstans att logga ut? När jag dubbelklickar på Dropbox-ikonen så kommer jag ju bara in på filhanteraren. Tacksam för svar! Tack på förhand!

 19. Min pojkvän har dropbox på sin mac och nu har jag självklart råkat trycka på något så även mina bilder synkas när jag kopplar in min telefon i hans dator fast jag inte har appen på min iPhone.. och även om han älskar mig så vill han nog ha alla mina bilder där :P Jag hittar inte hur jag kan ändra så att det inte synkas automatiskt för mig?

 20. Jag installerade Dropbox för ett tag sedan och den fungerade smärtfritt både på min dator och iphone. Förra veckan var jag tvungen att formatera hårddisken och installera hela sk..ten från början.
  Jag har skapat två anävndar konton. Ett som Admin och ett som vanlig User, vilket jag normalt använder (för att minska risken för skadlig kod som körs i bakgrunden).
  Jag installerar nu Dropbox clientprogrammet för windows men delade katalogen skapas under admin-kontot iställer för user-kontot (trotts att jag installerar från User-kontot). Men detta kan jag leva med. Det som är svårt är att de symboler som visade om filerna var synkade eller inte finns inte där. Dessutom alternativet ”get link” har försvunnit från höger-klick menyn. Det är jobbit att få tag i länken i clientprogrammet. Nåägon idé om vad som är fel och hur man kan åtgärda den?

 21. Är alltid… obs ALLTID väldigt kritisk till ”tjänster” där man ska tanka ner o installera ett program i sin egen dator för att kunna utnyttja tjänsten.

  Nåväl, jag registrerade mig på DROPBOX. Själva registreringen gick smärtfritt. Sedan kom steget att installera DROPBOX i min egna maskin. Även den gick smärtfritt trots att mängder av maskinkod tankades ner som jag hade noll koll på.

  Men – sedan kom det stora problemet. Av gammal ohejdad vana väljer jag ALDRIG ett password typ ”password” utan jag väljer alltid MINST ett 24 tecken långt… gärna 36 tecken långt slumpvalt PW typ ”kVi}4QVTgGong=mx#Z$ryxw$^wA~?R@xWKKi”

  Någon dag senare tänkte jag tanka upp ett hundratal bilder på DROPBOX, startade igång programmet o vad händer… jo, jag måste skriva in min mailadress o mitt 36 tecken långt PW. MEN – DET GÅR INTE ATT KLIPPA O KLISTRA IN VARKEN EMAIL ELLER PW!!!

  Självfallet avinstallerade jag det jävla programmet på direkten o istället tankar upp bilder via webben. Men min fråga till dig är – gjorde jag något fel som inte lyckades ”klippa o klistra in” min emailadress o PW?

  Btw, såg att även du utger dig för att vara ”amatörfotograf”. Får jag vara nyfiken o fråga vad du har för utrustning? Själv är jag en superamatör… fotar o filmar bara för mitt höga nöjes skull. :-)

 22. Hej. Har precis laddat ner dropbox och håller på att överföra bilder och videor. Bilderna vet jag vart de hamnar, har gjort lite mappar. Men videorna har liksom försvunnit.. Stod att de överfördes men hittar de inte i dropbox… Någon som vet vart de tar vägen?

 23. Hej jag har dropbox och ja alla bilder sparas ju där.. men nu är det så att jag raderade bilder därifrån men när jag går in på mitt ”galleri” i telefonen där alla mappar med bilder är å i dropboxmapps bilderna kan man inte radera bilderna, hur gör jag?
  Eftersom ja redan raderat dom på vanligt dropbox men vrf funkar de inte när man går in på kameran?

 24. Jag blev jätteglad när jag hittade Dropbox eftersom jag ofta överför filer mellan datorerna via USB. Men när jag nu försöker öppna en fil i Dropbox som jag fört över från Finder så är den oläsbar, bara en massa meningslösa tecken. Vad gör jag för fel?

 25. Hej,
  jag har två stycken dropbox konton kopplade till min ena mail. Dessa konton har jag själv skapat och delat med andra. Det jag undrar över nu är hur jag kan ta bort dessa två dropbox konton utan att det försvinner för dem som jag har delat det till? Finns dem kvar fast jag tar bort dem från min mail?

 26. Kan de andra som jag ”delar” dropbox med se vilka dokument jag öppnat? Inte dokument jag sparat eller ändrat, utan endast vilka jag har öppnat och sedan stängt?

  Tack för hjälpen :)

 27. Hej!
  Om man redigerar något i ett dokument som man öppnat upp från Dropbox (detta fall ett Numbers dokument på Mac), kan man då uppdatera dokumentet med de nya ändringar så att det ändras direkt i det dokument som ligger på Dropbox, utan att man måste ladda upp det redigerade dokumentet?

  Tacksam för hjälp!

 28. Hej har gratis varianten. Men alla bilder från ett usbminne hamnade även i min Android mobil hur gör jag för att få bort dropbox från mobilen men behålla det i datorn?

 29. Här vill jag ha hjälp, kört fast fullständigt! Min tränare skickar en fil till min dropbox, en träningsrapport som jag ska fylla i som han sedan kan gå inte och checka av. Problemet är att när jag trycker på filen så öppnas den i Excel, ett program som jag INTE har, och då kan jag inte fylla i rapporten…

  Hur ska jag göra? Känns inte som jag ska behöva köpa Office-paketet (inkl. Excel) eftersom Dropbox är ett gratisprogram.

  Väldigt tacksam för svar, blir tokig snart :)
  //Pontus

 30. Hei!
  Jeg har lastet ned Dropbox og har 1 TB tilgjengelig. Har flyttet 60 GB med bilder over i Dropbox fra en ekstern hardisk uten problemer. Men ser at alle bildene samtidig lastes ned på Mac,en min og opptar like mye plass der. Har også prøvd å laste ned bildene fra hardisken tilkoblet en annen PC, men de blir allikevel lastet ned på min Mac også.
  Er det slik det skal fungere? Dropbox er en utmerket backup funksjon, men hadde også håpet på ekstra diskplass. hjelper jo ikke med 1 TB på Dropbox når jeg har kun 250 GB på min Mac.
  Mvh
  Tommy

 31. Hej!
  Jag har dropbox hemma och på jobbet. När jag ändrar i min mapp hemma, plockar bort och sorterar om i mina mappar så kommer det tillbaka hela tiden. När jag öppnar på jobbet är alla filer kvar och när jag öppnar hemma igen så finns alla där igen. Hur gör jag för att ändra och få det att ändras i alla enheter? Måste jag avinstallera på övriga enheter så jag bara har en kvar eller? Tacksam för svar, för det börjar bli jobbigt att göra om allt hela tiden.
  Med vänlig hälsning Caroline

 32. Har en fråga om Dropbox. Står inför skrivandet av magisteruppsats med kurskamrat. vi har båda mac datorer hon en ny sedan i höstas med ny programvara jag har en äldre där vi inte dragit ner yousemite programvaran eftersom det sulle tröga ner datorn för mycket. uppgraderade datorn med mer arbetsminne i höstas. Nu till min fråga om vi har dropbox kan vi skriva i samma dokument och sparas dokumentet både på dropbox och på min och hennes hårddisk. Vi arbetar nu med att vi har en mapp och under den ligger det undermappar såsom olika versioner av arbetet i en och artiklar i en annan map. Vi har hittills använt mail hela tiden. Att tillägga är att jag använder open office och hon använde pages. är det kompatibelt över dropbox
  med vänlig hälsning
  Lotta

 33. Hej!
  Jag har en asus dator som jag nyligen köpt. Jag loggade in på min Dropbox konto men nu när jag vill logga ut så hittar jag ingenstans ”logga ut”. Hur ska jag logga ut?

 34. Hej!

  Som det ser ut nu sparas allt i Dropbox även på min MacBook vilket tar för mycket utrymme!
  Kan jag inte göra så att mina filer bara sparar i Dropbox och inte på datorn, dock ska jag kunna komma åt filerna som vanligt utan att behöva överföra via webben?
  Jag är medveten om ”Selektiv synkning” men det är inte det jag behöver…. Jag vill kunna komma åt alla mina mappar/filer i Dropbox genom att öppna programmet (ikonen) i menyraden bredvid klockan men att det inte sparar på min hårddisk…

 35. hej! har jag missförstått hela grejen med dropbox? trodde det låg kvar på internet men när min dator krascha och jag fick lov att formatera om den så försvann hela kontot och alla bilder jag lagt in där är borta.. Är det jag som missförstått eller är dom borta? kommer inte in på kontot iallafall.

 36. Hur får jag över bilder från Dropbox till min dator. Önskar flytta över många bilder åt gången. Inte en och en…

 37. Hej!
  Jag skulle vilja skapa dropboxlänkar direkt i windows startknappsfält i den så kallade ”Tidigare” mappen. Jag kunde det på min gamla dator men nu kommer inte alternativet upp när man högerklickar på en dropboxfil i tidigare mappen. Win 7 Pro sp1

 38. Hej!
  Kan jag radera mina foton från telefonen efter att jag lagt till dem i Dropbox, utan att de försvinner helt? Nästa gång jag ska föra över foton, vill jag inte behöva plocka ut dem en och en ur telefonen.

 39. Har skapat ett dropboxkonto til min klass. Sen när jag ska logga in med användarnamn och lösenord på elevernas iPads så får jag bara felmeddelandet ”Inloggning misslyckades. För många försök. Försök igen senare.” Jag har lyckats logga in på endast en iPad. Vet du vad som kan vara fel? Är det någon inställning någonstans?

 40. Hej jag har dropbox installerat på tre enheter:gammal dator, ny dator och IPad.
  Jag skall ge bort den gamla datorn, hur tar jag bort mitt dropbox från den utan att störa de andra installationerna? Hittar inte hur jag loggar ut, hittar bara avbryt dropbox. Vågar inte göra det av rädsla för att påverka det jag sparat på dropbox? Tacksam för svar, Lulu

 41. Hej!
  Jag fotar mkt och har dropbox, det installerades samtidigt på min Mac. Problemet är att när jag vill ladda upp korten på dropbox tar de öven plats i datorn. Det gör att startskivan hela tiden blir full. Jag vill inte ha dem på dator utan på dropbox samt extern hårddisk. Hur gör jag? Tacksam för hjälp /Isabel

 42. Hej
  Jag har flera datorer och paddor. Jag vill att en hel fil på paddan uppdateras automatisk vid nedladdning. Är det möjligt? M.a.o att varje gång något uppdateras i en fil så ska det automatiskt laddas ner och finnas tillgängligt ”off-line”

 43. Hej

  Finns det ett enkelt sätt att kopiera samtliga filer, alla mappar från dropbox till en extern hårddisk, jag vill alltså ha kvar mina filer på dropbox.

  Tack för svar och tips! :) / Stina

 44. Hej! Kan du hjälpa mig med Dropbox?
  Jag råkade idag trycka att jag alltid vill lyssna p0 filee med Zoom… innan har jag lyssnat i någom sorts ljudspelare… nu lyckas jag inte lyssna i Zoom och jag vill ändra lyssninga källa… för jag lyckas inte lyssna på något längre… kan du hhälpa mig? Jag använer Android.
  Tack!
  Mvh!
  Pernilla

 45. Hej,
  har haft dropbox i några år när jag behövde ha mina filer tillgängliga hemma och på universitetet. Behöver nu rensa för att ha vissa kvar på datorn men inte ta upp plats på min dropbox. Lyckas inte få denna basic-information någonstans. Är rädd att jag raderar filer helt om jag tar bort dem från dropbox men det enda jag vill är att de ska ligga kvar på min dator utan att synkas. Hur gör jag det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s