Den svenska millimeter-rättvisan

Igår skrev DN:s Peter Wolodarski på ledarsida om kronprisessan Victorias och prins Daniels tidigare avslöjade mångmiljongåvor från miljardären Bertil Hult. Det handlar om lån av privatjet, yacht mm som paret använt under sommarens bröllopsresa. Peter varnar för att det skulle vara mutor, då miljardären med sitt företag EF kan vara intresserad av mottjänster.

Idag rapporterar nyhetssajterna att brudparet är anmält för mutbrott – av just anledningen att de tagit emot dessa gåvor.

I sin ledare har Peter flera poänger och inte minst är det viktigt att frågorna han väcker om korruption och vår ”svenska aningslöshet” kommer upp till diskussion.

Samtidigt slås jag av denna svenska individualism och rädsla för att sätta någon i tacksamhetsskuld. I vårens sista avsnitt av SVT:s ”Världens modernaste land” (se gärna det avsnittet, riktigt bra!) tar de upp just denna individualism och kopplar ihop den med vår millimeter-rättvisa som gör att alla ska få vara Lucia på dagis (samtidigt som de faktiskt visar en sekvens där kronprinsessan får vara – just det – lucia på dagis).

De sammanfattar det så här: Det är ”mer jobbigt för en svensk att få en väldigt generös gåva för då oroar man sig mer för hur man ska kunna återgälda den än man gläds över själva presenten”.

Så kanske är det vår svenska millimeter-rättvisa som nu ryter till mot orättvisan över att en rik vän till kungligheterna lånar ut sin lyx – och förstås inte gör det av generositet utan av girighet och förhoppning om att få igen det på andra sätt.

Kom därför ihåg: Tar du emot för stora gåvor av för mäktiga människor kallas det för mutor.

För det finns väl inga generösa och givmilda mångmiljonärer, eller?

3 tankar på “Den svenska millimeter-rättvisan

  1. hur va de med bindefeldt ,, han bjud väl ner hela politiker eliten till panien med privat flyg å hela balletten ,, till sitt födelsedags kalas,, de kan man kalla muta ,, eller just de ja de va de ju inte

  2. Sedan kan man överlägga sig hur många gåvor och tjänster mellan ”medel-svenssons” egentligen är en form av mutor. I praktiken torde ett mycket stor del göras med baktankar om framtida gentjänster, att uppehålla ett gott personligt förhållande, eller (på jobbet) att inte skapa ovilja bland kolleger och chefer som kan straffa sig i karriären.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s